Nonnevotten! Als geen ander kan onze Nic oet Mestreech er alles over vertellen. Zo vlak voor Carnaval heeft deze allerleukste bakkersvrouw van het zuiden en omstreken er een complete dagtaak aan. "Ze zijn ronduit niet aan te slepen, en ook de poefelen vliegen bijna de winkel uit. Onze klanten nemen er soms vijftig of meer tegelijk." Het woord nonnevot is eigenlijk plat Limburgs voor de kont van een non. Het is frituurgebak met kaneel en basterd-suiker in de vorm van een strik. Poefelen zijn min of meer te vergelijken met Berliner bollen. Ik geloof haar direct wanneer ze zegt dat ze heerlijk smaken. "Ich krieg d’r allein zoa nutte heng van", voegt ze er nog met een ondeugende knipoog aan toe.
Grif geef ik het toe: ‘nutte heng’ moest ik even googelen. Vreemde talen en dialecten interesseren mij altijd enorm en daarom wil ik ook 'ons eigen' Limburgs goed leren lezen en verstaan. Op een afstand van amper twee uurtjes rijden is Limburg een aanrader voor wereldreizigers met een krappe beurs. En het Limburgs heeft iets schattigs, iets gemoedelijks en bovendien word ik er altijd erg vrolijk van. Maar ik moet ook eerlijk zijn. Om uw opkomend enthousiasme enigszins te temperen geef ik daarom graag een wijze raad: word niet meteen overmoedig. Trap als Hollander nooit in uw eigen valkuil door meteen zelf plat Limburgs te gaan schrijven. Laat dat vooral aan de echte Limburgers over. Don’t go there!
We beperken ons daarom tot het ‘lezen’ van plat Limburgs. Ook niet vervelend, lees maar eens met me mee: 'Es ich neet beater wis dan zou ich dinke dat ich mit unne Turk aan het schrieve woar.' Zeg nou zelf, dit is toch met recht een van de mooiste pareltjes van de Mestreechter Taol? Wat schrijven die Limburgers toch prachtig en beeldend, zo recht uit ’t hart en vooral zo lief. En als ik dan in gedachten haar stem hoor, klinkt dit allemaal wel heel erg sexy. Oh, was ik nog maar tien jaar jonger en liep zij nog maar vrij rond!
Mijn gedachten dwalen af, en daarom snel terug naar het onderwerp. Wordt het niet eens tijd dat de Vlaardingse banketbakkers zich achter de oren gaan krabben en zich realiseren dat het eindelijk eens klaar moet zijn met de saaie ijzerkoekjes, BPM'ers en hazelnootgebakjes? Daar worden wij toch niet vrolijk meer van? Ik hou ook weleens van een feestje, al is het voorlopig maar op een klein bordje naast mijn koffiemok.
Oké, eerlijk is eerlijk. Weliswaar verandert de naam van onze stad gedurende de maand februari in ‘het Buizengat’ en onlangs was de eerste lokale carnavalsvereniging een feit. Maar ondanks deze goed bedoelde initiatieven komt er in Vlaardingen nog geen kinderpartijtje van de grond. Carnaval leeft hier gewoonweg niet. Daarvoor moeten we voorlopig nog in het gezellige zuiden zijn.
Maar daar komt heus verandering in. Ooit zullen de vitrines van onze bakkers ook afgeladen zijn met feestelijke lekkernijen. Zelfs zal de Groen van Prinstererstraat ter hoogte van Nic.Molendijk voor alle verkeer zijn afgesloten. Mensen drommen samen in een lange rij, onder aanvoering van de altijd goedlachse Prins Theo de Achtste, voor poefelen en nonnevotten. Echt wel!
Tot slot nog een bemoedigende knuffel voor de laatste conservatieve Haringkoppen onder ons. Geen paniek, alles zal niet in één klap veranderen. Het zal uw tijd nog wel duren. Keulen en Aken zijn immers ook niet op een dag gebouwd. Het is een kwestie van geduld.