Mijn meest gelezen

zaterdag 17 september 2011

Mijn febo feestje

In de oorlogsjaren, in 1941, werd in de Amsterdamse Ferdinand Bolstraat -daar komt de naam vandaan- Maison Febo opgericht door ene Johan de Borst. Wat ooit begon als een bakkerswinkel groeide uit tot een automatiek, waar De Borst zelfgemaakte kroketten verkocht. Sinds een paar jaar is ook in Vlaardingen een echte automatiek gevestigd.


Maar wat ís dat ook alweer? Een automatiek is een soort snackbar met daarin een verkoopautomaat met glazen deurtjes, waarin de snacks warm worden gehouden. Vanachter de ruitjes liggen de warme frikadellen, bamihapjes, kroketten en willempies al naar je te lachen. Je kan zo'n deurtje na inworp van muntgeld openen en het product van je keuze zo meenemen. Handig om vooraf eerst een keus te maken en daarná pas het geld in de naastgelegen gleuf te werpen, maar dat terzijde.

Het is al een oude grap maar hij werkt nog steeds goed de werkwijze is als volgt. Neem iets te drinken en zoek meteen een tafeltje met zicht op de automaten. Concentreer je op het gedeelte met daarin de kroketten en probeer er achter te komen welk deurtje het meest wordt gebruikt. Meestal is dat ergens in het midden, op ooghoogte. Wacht tot het een beetje rustig in de zaak is geworden zodat je ongezien je slag kunt slaan. Werp voldoende muntgeld in, houd het deurtje open en neem de kroket uit. Let op: sluit het deurtje nog niet! Neem eerst een grote hap van de kroket en leg deze met de nog goede kant naar voren terug in het vakje. Sluit daarna pas het deurtje weer. Loop terug naar je tafeltje, ga rustig zitten en kijk wat er gebeurt. Succes verzekerd!


Dus stel nou: Je leven is een hel. Je zit zonder baan omdat de zaak failliet ging, je vrouw is acuut lesbisch geworden zit nu bij de Hare Krishna, al die echte vrienden laten niets meer van zich horen, je bloedeigen kinderen willen je nooit meer zien en behalve de deurwaarder komt er niemand meer bij je thuis. Je voelt je ronduit lamlendig, bent prikkelbaar, hebt onverklaarbare angsten en nauwelijks nog geld. 's-Morgens word je wakker tussen bergen lege flessen en uitpuilende asbakken terwijl kabouters met grote hamers op je kop slaan. De afwas van drie weken staat nog op de aanrecht en de toiletpot heeft een eigen biotoop gekregen. Tien-tegen-één dat je dan ook weleens een leuke avond wilt hebben. Dus wordt het weer hoog tijd voor de automatiek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten